Vrijdag verloopt het aanbod om gratis te upgraden naar Windows 10 en gaat elke nieuwe gebruiker een licentie betalen. Voor mensen die hebben bijgewerkt, is en blijft het OS gratis. Het is fijn om ook na 29 juli die gratis optie te hebben.

Windows 10 of niet?

Mocht je niets zien in Windows 10 en Windows 7 of 8.1 werkt prima voor jouw doeleinden, is het niet verkeerd om gewoon te blijven waar je zit. Microsoft maakt het misschien moeilijker op die machines bijgewerkt te houden, maar is verplicht om beveiligingsupdates te leveren voor W7, SP1 tot 2020 en voor Windows 8.1 tot 2023. Dat is een contractuele verplichting en die data worden niet opeens gewijzigd.

Mensen die graag de nieuwste technologie hebben – telefoons, auto’s, slimme apparaten – heb je de upgrade waarschijnlijk al te pakken. De rest is wat sceptischer, vooral gezien Microsofts dwang richting de upgrade van het afgelopen jaar.

De sleutel waar het in dit geval om draait is een digitale licentie die Microsoft op zijn servers bewaart. Die geeft aan dat jij (geïdentificeerd aan je Microsoft-account) een licentie bezit om Windows 10 op een bepaald systeem te draaien.

Licentie gekoppeld aan hardware

Er zijn nog steeds veel onbeantwoorde vragen over digitale licenties, maar voor de upgrade geldt dat als je legitieme Windows 7 SP1 of 8.1 Update 1 draait op een pc, je dit systeem kunt upgraden naar Windows 10. Tijdens het upgradeproces wordt een uniek hardware ID opgeslagen bij Microsoft waar een licentie aanhangt.

Microsoft zou onbeperkt moeten onthouden dat er een legitieme licentie voor Windows 10 aan de pc is gekoppeld. Je kunt na de upgrade weer terug naar Windows 7 of 8.1 (of installeer Ubuntu, maak er een Chromebook van, gebruik DOS 3.2, wat je maar wilt) en zolang je het moederbord niet wijzigt, zal de machine voor altijd als Windows 10 worden gezien.

ID onthoudt upgrade-recht

Om de licentie opnieuw op te eisen, hoef je enkel Windows 10 weer op dit apparaat te installeren. Als je een Microsoft-account hebt gekoppeld, zou deze ook de licentie-informatie moeten bevatten. Mochten de servers het ID niet herkennen, dan zou het inloggen in je Microsoft-account de licentie moeten activeren – in theorie tenminste.