Two Factor Authentication

Veilig inloggen met meer dan alleen een wachtwoord

Wachtwoorden geven toegang tot steeds meer gegevens en controle. Accounts op webshops en app stores waar standaard een creditcard aan gekoppeld is, sociale netwerken, bestanden en e-mail. Hierbij is het wachtwoord de enige bescherming om toegang te controleren. Het probleem is dat alleen een wachtwoord een relatief zwak beveiligingsmechanisme kan zijn.

Gebruikers hebben vaak zwakke wachtwoorden die voor meerdere accounts worden gebruikt en geven deze vaak gemakkelijk weg. Als social engineering geen vruchten afwerpt, is het plaatsen van een eenvoudige keylogger voldoende om de magische tekens op te vangen. En als je zelf denkt een sterk wachtwoord te hebben gekozen, komt het ook nog weleens voor dat een website wordt gehackt en jouw wachtwoord mogelijk alsnog op straat komt te liggen.

Wat is 2 Factor Authenticatie?

2 Factor Authenticatie of Two Factor Authentication (TFA) is een manier om je online accounts beter te beveiligen. Naast het wachtwoord bij je account voer je met TFA een extra code in die je genereert via een voor jouw persoonlijk apparaat.

TFA is een authenticatie proces waar twee van de drie factoren nodig zijn om je als valide gebruiker te herkennen

  1. Iets wat weet – Dit is je wachtwoord, pincode, toegangszin of een vergelijkbare code.
  2. Iets wat je hebt – Hierbij kun je denken aan een smartcard, een mobiele telefoon of andere hardware.
  3. Iets wat je “bent” – Dit is bijvoorbeeld je vingerafdruk, patroon van je iris, stemherkenning of je hartslag.

TFA werkt als twee van de drie correct zijn gebruikt.
Een voorbeeld van alledag: Als je gaat pinnen heb je twee zaken nodig: Een pas en je pincode. Je bankpas is iets wat je hebt, je pincode weet je. Met deze combinatie krijg je toegang tot je bankrekening. Als iemand je pas heeft, maar je pincode niet weet, dan houdt het op. Andersom is dat identiek, er staat een lijst online met alle pincodes, maar zonder bankpas kom je niet ver.

Two Factor Authentication | Veilig Inloggen | ROMA Computer Services

Toepassen

Als je gebruik maakt van een wachtwoordmanager, neem die dan ook mee in je omschakeling naar 2FA. De meeste populaire diensten ondersteunen 2FA, waaronder Facebook, Twitter, Apple ID, iCloud, Amazon, PayPal, LinkedIn, Snapchat en WordPress.com. Mobiele identiteitsprovider TeleSign heeft een handige website opgezet: www.turnon2fa.com met gedetailleerde tutorials over het inschakelen van 2FA en vele andere diensten.

Zelf Two Factor Authentication inzetten.

Heb je zelf een applicatie of site die je wilt beveiligen met behulp van TFA dan kunnen wij je hiermee verder helpen. Wij hebben ervaring met verschillende TFA programma’s, maar werken veelal met Censornet. Dit pakket is veelzijdig in te zetten op applicaties, RADIUS, websites maar ook direct op een windows server. We kunnen met dit pakket gebruik maken van diverse authenticatie devices, denk aan sms, maar ook de google MFA en nog veel meer.

Mocht je TFA willen activeren voor bestaande diensten zoals je Apple ID, Facebook of andere online aanbieders en kom je er niet helemaal uit, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder jezelf beter te beveiligen.